MENÜ

http://aquafish.hu/

Red Cherry - Neocaridina heteropoda

Rendelhető! Katt ide! 100 Ft/db.

 • Tudományos név: Neocaridina denticulata sinensis
 • Magyar név: Cseresznye garnéla
 • Szinonímák: Neocaridina heteropoda var. red, Red cherry garnéla
 • Csoport: Gerinctelenek
 • Származás: Ázsia; Taiwan
 • Testhossz: 2-3 cm
 • Természetes élőhely: A vad színváltozat Kínában, Taiwanon és Vietnámban honos, de a Red cherry garnélát mesterségesen Taiwanban kezdték tenyészteni.
 • Viselkedés: Békés, külön a számukra berendezett akváriumban tartsuk őket.
 • Táplálkozás: Nem válogatós, alga tablettáktól kezdve a különféle haleledelekig mindent megeszik. Adhatunk nekik forrázott spenótot, zöldségeket.
 • Szaporítás: Könnyű
 • Medence: Minimum 20 literes
 • Halnépesség: 30 literre 10-12 garnéla
 • Dekoráció: Növényekkel dúsan teleültetett akvárium, használjunk a víz színén úszó növényeket, hogy tompítsuk a világítás erősségét. Használjunk sötét színű aljzatot.
 • Hőmérséklet: 18-28 °C
 • pH: 6,5-8
 • Keménység: Nem kritikus
 • Várható életkor: 1-2 év

Egyéb nevek: red cherry, tűzgarnéla, Neocaridina heteropoda, Neocaridina denticulata sinensis

A legnépszerűbb garnéla az akvarisztikában. A nőstények piros színűek, a hímek nagyrészt átlátszóak. Ezt a változatot általában szelekció nélkül tenyésztik, ennek eredményeként gyakoriak a jellegtelen, épphogy csak piros példányok. Ha szép, erős színű garnélákat szeretnénk, akkor egy igényes tenyésztőt kell keresni. A peték zöldek, sárgák vagy enyhén narancsosak is lehetnek.

A Neocaridina davidii leggyakoribb és a legkönnyebben tartható garnélafaj. A keményebb vizet kedveli, ezért a legtöbb hazai csapvízben gond nélkül tartható. Hűvösebb vízben érzi jól magát, de a melegebb, 28 fokos vizet is jól tűri. Nagyon szapora, még halas akváriumokban is sikeresen felnő az utódok egy része, ha van elég búvóhely. A kis akváriumokat nagyon hamar túlnépesítik. Ha erre nem vagyunk felkészülve, akkor ajánlott csak nőstényeket tartani. A faj nőstényei nagyobbak és a színezetük is sokkal élénkebb. A hímek sokszor teljesen színtelenek, csak a szelektíven tenyésztett állományokban mutatnak erősebb színezetet.  A különböző N. davidii változatok összeívnak. A keverékek színezete a vad változatra fog hasonlítani, kivéve, ha a szülők a cseresznye és a sakura változatba tartoznak. Ezek közös utódja is piros lesz, változatos színerősséggel.

 

Akvárium: Egynemű állatokat akár 10 literben is lehet tartani, de kezdőknek nem ajánlott, mivel ilyen kis vízmennyiségben könnyű a rákokra nézve halálos hibákat elkövetni. Speciális igényei nincsenek, az általános garnéláa akvárium ideális neki. Társítható sakura garnélával, a közös utódok minőség alapján cseresznyegarnélának számítanak. A többi Neocaridina davidii változattal nem ajánlott, mert a közös utódok barnák lesznek, és más Neocaridina fajokkal is hasonló eredménnyel hibridizálódik. Caridina garnélákkal gond nélkül társítható, ha egyezik a vízigényük. A Caridina babaulti változatok és az amano garnéla igényeik alapján jól illenek a cseresznyegarnélák mellé.

Táplálkozás: Garnélatápok, algaevő halaknak való tápok, főtt és forrázott zöldségek.

A nőstényeket a hátukon található nyeregről ismerhetjük fel.  A nyereg színe egyezik a peték színével. A hímek kisebbek, karcsúbbak és fakóbbak. A párzás vedlés után történik, a peték lekerülnek a potroh alá. A nőstény körülbelül egy hónapig hurcolja a megtermékenyített petéket. A kis garnélák külön gondoskodás nélkül is felnőnek, ha nem eszik meg őket a halak. Mivel nagyon szapora garnélák, az utódokat érdemes szín alapján szelektálni. A fakóbb példányokat el lehet helyezni egy halas akváriumban, ahol nem képesek tovább szaporodni, de eladni sem bonyolult őket, mert elég nagy a kereslet erre a fajra. Egy szelektált állomány fakó egyedei gyakran szebbek, mint egy szelektálatlan legjobbjai, így nem jelentenek rossz vételt.

A Red cherry garnéla vitathatatlanul az egyik legkedveltebb édesvízi garnéla az akvarisztikában, köszönhetően a viszonylag könnyű szaporításának és annak, hogy nagyon sokféle vízben megél. A legtöbb akvarista ezzel a garnélával kezdi felfedezni és megismerni az akvarisztikának ezt az új vonalát. A Red cherry garnéla, szelektálás útján lett kitenyésztve a vad színváltozatból, amely inkább barnás-zöldes, vagy áttetsző volt. Mint minden más édesvízi garnélák Az egyik legjobb algaevő, mivel válogatás nélkül mindenféle algát elfogyaszt az akváriumokban. Ettől függetlenül ők is igénylik a törődést, ne hanyagoljuk el őket! Kisebb akváriumban akár a túlszaporodása jelenthet problémát, ha hirtelen túl sok apróság születik. Hosszú távon persze beszabályozzák önmagukat, elegendően bőséges hely és táplálék (esetleg a túlzsúfolt akvárium miatti vízminőség romlás) miatt kevesebb utódot hoznak, így tartva fenn az egyensúlyt környezetükkel. A vízminőségre ők is érzékenyek, de szélesebb hőmérsékleti tartományt is elviselnek. Bátran ajánlható kezdő garnélatartók növényesaített akváriumába, hisz tartása sem problematikus, valamint szaporításuk is könnyedén megoldható. Csupán arra kell figyelni, hogy elegendő búvóhelyük legyen, és ne tartsunk mellettük nagyobb halakat (ha sok kis garnélát szeretnénk, akkor persze kisebbeket se). Ha petés nőstényt veszünk észre, akkor bő egy hónap múlva már számíthatunk is kis garnélákra, amik nagyon aprók (1,5-2mm), így "garnéla biztos" akváriumra lesz szükségünk, ha azt szeretnénk, hogy felnőjenek. Etetésüknél vegyük figyelembe, hogy a növésben lévő apróságoknak a gyakori vedlés miatt különösképp szükségük van a kalciumra, de egyébként ugyanazt megeszik, mint a nagyok. Az etetési időszak jól mutatja a garnéláink egészségi állapotát, és a szaporodási kedvüket: ha a garnéláink egészségesek, akkor etetéskor megrohamozzák az ételt és egymáson átugrálva próbálnak egy-egy darabkát megkaparintani belőle. Ilyenkor jól megfigyelhetjük, hogy vannak-e kisrákok is közöttük. Ha garnéláink folyamatosan bujkálnak, és nem jönnek elő etetéskor, akkor az jelzi, hogy valami nincsen rendben. Etetni egy nap egyszer érdemes, és csak annyit adjunk nekik egyszerre, amit 2-3 óra alatt elfogyasztanak. A túletetés leronthatja a vízminőséget, ami a leggyakoribb halálozási ok. A Red cherry garnélák a természetben dögevők, és nem minden nap jutnak élelemhez, ezért ha 1-2 napig nem etetünk, akkor sem lesz semmi bajuk.

 

lap tetejére

 • 2017-08-03 10:24:12

   

  -

 • Kérdéseid vannak?
  +36 20/383-2768


   A rendelésed a következő két címen veheted át!

  Térkép, X. Kerület

  16-19 óráig.


   

  Térkép: XI. Kerület

  Minden 3. nap, reggeltől-estig!

 •  


   

Asztali nézet